Lö & Sö

Lördagen så blev de motion för alla hästar.. Veronica red Vasti och Hanna red Mimmi, jag körde Alfons.. Ute ca 2h, varm dag.mm

Söndagen än så länge är extra jobbig för Mimmi och Vasti, för de går ponnyridning och det är ca 1000 människor här.. Och de är inte de vanliga som går med hästarna, det är 4H... Suck, kaos dag.. Men lille Alf får iaf vila..

Grillat e gott

Haha.. Varför denna rubrik i Alfons blogg????
Kan man ju undra..
Och svaret är att pga att jag & Marie grillade igår kväll, så hann jag inte uppdatera bloggen..
Så det så..!!!!

Jo, igår...
Dagen började med uthyrning för alla hästar, med en å samma familj.. Så alla fick gå tesammans, skönt.
Dagen fortsatte med lektioner för småttingarna, vi hade hoppning nere vid traktorn. Det blev ju plutt-hinder men de va säkert höga för Alex och Majken. Alla hästarna skutta över hindrena gladeligen, tom Vasti. Skumt!!! De va väldigt varmt väder så efter ett tag med hoppning så gav vi upp och fortsatte ner mot stranden. Vastis ryttare fick nog av ridningen så hon hoppa av. Majkens mamma fick istället hoppa upp. Hon tyckte det va skitskoj.. hehee

Efter lektionerna körde jag & Ida upp Alfons till Forum där vi passade en liten Isac (hund) då Marie skulle handla lite, sen bytte vi groom. Ida tog bussen och Marie åkte med ner till Nyckis. Stanna till vid Ica Maxi oxå, där Alf fick träna på att stå stilla o vänta. Det gick mkt bra. Han laddar verkligen batterierna när han står stilla.. haha
Vi va nog ute ca 1h30m. STG. lite svettig. Alfons mycket duktig o pigg.

Sista LLS jobbet

Japp, som rubriken lyder.. På torsdagen hade vi vårens sista Lilla LantbruksSkola.. Yeah..!!

Alf och de andra fick självklart jobba som PR hästar, det va ganska stora barn som red. Men Alf klarade av dom galant, dvs han gick å sov, tills barnen börja leka tjuv å polis på hästarna. Alf hade tjuven, och Mimmi o Vasti va polishästar.
De försökte få hästarna o gå snabbare så de skulle hinna ikapp tjuven. Jag sa att oavsett vilken takt  V+M håller så kommer ni komma ikapp.. hehe De gjorde dom ju självklart..!!

Jag gick med Vasti + Mimmi och Bengt gick med Alf..

/K



Ridlektion

Alla hästar gick ponnyridning på LLS, och Vasti blev körd också.
Senare gick hästarna lektion en timme. Therese red Mimmi och Emmy red Vasti. Jag (Elina) och Katja körde Alfons, med Bonnie bakom vagnen som vanligt.
Körde/red långängen runt typ, ganska lugnt tempo eftersom det var första gången ungarna red ut på dom här hästarna, bakom vagnen.

Det gick hursomhelst skitbra, Vasti va lite pigg men allt funkade super. Dom fick galoppera en del också och tyckte det va skitkul.
Alfons va inte alls svettig eller ens andfådd när vi kom tillbaka. Mimmi flåsade som en flodhäst redan i första backen, och Vasti är ju som hon är. Hon lyckades i alla fall slemma ner min rygg ett antal gånger under turen så nu är min tröja väldigt mysig. :P
Jobbig dag för Vasti hehe.

Skrivet av Elina


A.L.F

alien life form
Stämmer det?

Ja, ja iaf
Idag har Alf vilodag..

Det va LLS dag men jag tror inte Alf jobbade..

Alfons körhäst och beskyddaren Bonnie..

Bilden är från dagen innan när vi körde lillplutt..

Pigg Alfons

Arbete för alla hästar idag igen (det här är ju skitbra, att dom får röra på sig massor, välbehövligt!). Veronica red Vasti, Hanna red Mimmi och K och jag (Elina idag igen) körde Alf med Bonnie på släp bakom vagnen. Körde/red (via skogen) långängen runt typ två varv tror jag det blev till slut, förutom lite småvägar och sånt. Alf va aspigg och galopperade som bara den. Snacka om att hästen bestämde tempot. Andra varvet fick Bonnie sitta i vagnen, eller snarare i mitt knä, eftersom stackarn blev helt slut efter första galopp-rundan. Övriga hästar va hyfsat pigga också, Mims hade lite svårt att hänga med när det gick för fort dock.
Jag tror helt seriöst att jag aldrig har sett Alf galoppera så fort, frivilligt. Han va så jäkla glad, öronen pekade spikrakt framåt hela tiden. Det var nästan så att Bonnie och jag åkte av vagnen i några svängar, men vi klamrade oss fast allt vi kunde.
Vasti och Mimmi va typ genomblöta av svett när vi kom tillbaka efter kanske en timme, men Alf va knappt svettig alls. Konstig häst.
Skrittade av hästarna med en runda till viken och tillbaka till stallet.


Alfons och Mimmi vilar/sover i hagen, förra sommarn

Skrivet av Elina

Söndag

Idag har hästarna fått jobba massor. Först gick jag (Elina) och Marie ponnyridning med Mimmi och Vasti i lite över två timmar. Duktiga hästar idag trots rätt mycket folk!
Sen fick dom chilla lite i hagen medan vi övriga jobbade vidare i värmen, byggde ny hage till hästarna duktiga som vi är. När det sedan blev lite svalare ute var det dags att jobba igen. Veronica red Vasti, Hanna red Mimmi och Andrea red Alfons och Katja, jag och Veronicas mor gick med. Bonnie och Freja va med också.
Det blev en lååång promenad (i alla för mig som inte har världens bästa kondition..). Gick uppför klätterbacken och sen vägen genom skogen, via nyckelpigan där vi stannade till, satte upp ett hinder och lät hästarna hoppa en hel del. Vasti som annars aldrig hoppar tyckte det va skitkul. Mims hoppar ju alltid eftersom hon älskar det så inget nytt där. Alf va skitsöt, när vi satte upp hindret åkte hans öron spikrakt framåt och ögonen blev stora som tefat. Han hoppade mycket duktigt i början, tills han blev lite trött och tyckte det va roligare att bråka lite med Andrea. Men hon kämpade på bra.
Tog sen "hoppslingan", men någon har sågat bort alla fina hinder där så det blev ingen mer hoppning. K och jag ska (nångång när vi orkar haha) bygga upp lite hinder där igen.
Hästarna fick springa av sig sista biten hem.
Duktiga hästar och duktiga ryttare!

Va ute minst en och en halv timme idag, STG för samtliga hästar.


Alfons på bete förra sommarn, med Mimmi i bakgrunden

Skrivet av Elina

20090523

Tjupp..
Skrev inget här igår märkte jag nu.. så, en liten uppdatering:

Lördag..
uthyrning, alla hästar jobbade en timme. 

På em ringde Marie å sa att hon å Carina ville åka häst o vagn. Så de kom ut till Nyckis. Jag o Vasti hämta upp dom i Ektorp, körde Långängen runt och bilvägen tebax. Ute ca 25-30 min.. Jisses, vad fart den hästen har...  STG

Alf fick typ VD..

Vasti 24 år

Häst å Vagn

Idag kom det inga barn på lektionerna..

Så jag & Ida bestämde oss för att köra Alf.. Jaa!!!!
Det va länge sen.  Sist så prova vi bara om det gick nere på gården, med flakvagnen, inga backar eller för ansträngande..

Men denna gång så körde vi med rockarden, Alf kändes väldigt pigg så jag lät honom få bestämma takten. Vanligtvis så får man typ, smacka o använda pisken för att få fram honom. Detta behövdes inte denna gång, han satte av i 190 blås uppför backen å sakta inte ner förrän vi va uppe.. Herreguu..

Vid långängen fick han skritta o ta det lugnt, körde upp till J-berg o dumpa av Ida vid bussen, sen körde vi tebax med liten avstickare vid Omegas bostad. Stanna där en stund o snacka skit.. Omega åkte lite häst o vagn..

På tebaxvägen så blev det galopp längs långängen, Alfons bestämde det.. Suck
Men vid mellanängen så börja han bromsa in å inte riktigt ville gå ditåt, Bonnie (som alltid är med, förståss) började nosa jättemycket i luften, mer än vanligt! Så jag gissa på att det är nåt djur i närheten, typ rådjursflock eller ev Älgarna nånstans inne i skogen. Men nej..
Jag får fram Alf i trav, och när vi kommer ut vid Storvreten så står det en enorm ÄLG på ängen.. SHIT..!!!
Alf fick lite panik men lyssnade bra iaf. Vi trava fort förbi... Älgen valde att gå upp i skogen och där inne va det en ännu större älg. Men de gick upp i skogen.. skönt...

Sista biten hem tog vi det lugnt, han fick skritta en rejäl bit men han va på helspänn hela tiden.
Han va inte så speciellt svettig, konstigt nog..  Med tanke på turen vi tog.

Ute ca 1h 30m, total körnings tid ca 30-40 min...
STG+kort galopp


På morgonen: Mimmi lekte galen rodeo häst i hagen, stack iväg i 190 och sprang runt i fårhagen ca 2 varv, sen stod hon o bocka och sparka bakut.. 
Vasti och Jag stod å titta helt förvånade..!!!
Jag tror Mimmi blev nog ganska överlycklig över ridturen dagen innan, hon såg så lycklig ut...!!!

/K


Duktiga barn

Idag har alf fått jobba hårt.. Han gick ju uthyrning tidigare på dagen.

Senare kom skitungarna förbi o skulle rida hästarna. Veronica red Vasti, Hanna red Mimmi och Andrea red Alf. 

Jag, Helena och Ida  följde med på turen, samt hundarna Bonnie & Freja, vi började med klättring i den jobbiga backen. det satte nog igång musklerna på varenda häst.. haha
Vi fortsatte spåret runt bort till Bråvallen och vidare upp till E-stigen.
De både galoppa, trava och skritta. Allting gick jättebra, ungarna o hästarna skötte sig mycket bra.

Det va länge sen man fick se alla hästarna sköta sig och ändå kunna vara ute alla samtidigt. Utan att man ska behöva leda Vasti för att hon e stark eller leda Mimmi då hon bara ska äta hela tiden. Och Alf som brukar slänga av ryttare.. hehe

Jag vill att dessa ungar rider ofta på hästarna i sommar..

Rejäl promenad för oss som gick..
Vi va ute ca 1h. STG + klättring

Torsdag fast söndag

hehe..

Måndag till Onsdag gjorde inte Alf så mycket väsen av sig..  Han stod väl mest i stallet å mumsa hö..
Det va LLS dessa dagar, ev gick han PR på det men inte mycket.
På onsdagen gick han med på LLS rundorna..

Idag torsdag går han uthyrning med en kanon familj, de har hyrt honom förut och de gillar de där tempot han har.. de är hästvana oxå. De är även informerade att inte låta honom äta gräs. 

... Fortsättning följer...

/K

Inget nytt..

Söndagen hade Alf vilodag, han stod som reserv ponny för Vasti, men hon skötte sig..

De andra gick ponnyridning.. förståss..

Måndagen har han nog oxå vilodag, jag är ledig så jag är inte ens i närheten av Nyckis.

Sätter in lite bilder istället...

Kaninungarna i stallet
Kaniner...


Åets Fyrlingar...


Hittar inga bra bilder på Alfons just nu. Men det finns en bra bild på alfons bästa å äldsta vän..
hundkompisen Bonnie
Bonnie

Skrivet av Katja
För ingen annan vill...

Lördagen, oops

hahaha.. glömde skriva här igår...

Iaf. Alf hade vilodag men blev trimmad i manen.. gulligt,  han ser ut som en liten skolpojke nu.. hihi

de andra hästarna fick jobba på uthyrningen..

/K
Ansvar för trimning: K, Veronica och Hanna

Fredagslektioner

Alf blev uthyrd idag 1timme. De gick bra. Sen hade vi lektioner, alf fick gå först å skötte sig exemplariskt.. Lite seg ibland. Majken red alf, alex red mimmi -de hade grimskaft, då hästen älskar att äta gräs.. Isabel red vasti. Vi tog en rejäl runda, dvs långängen runt. Det blev mycket trav å galopp. Ingen unge ramla av idag. Hehe... Ute ca 1h30m... /K

Vilodag

idag oxå..
Jag e ledig..
Dvs jag är inte i Nyckis, så jag vet inte riktigt vad min lille plutt gör..
Men han står säkert i hagen å gnäggar.. haha

Alfons på bete sommaren -08

Förra årets bild på bete, men nu e de slutbetat för lilleman..

/K

Födelsedag...ar. !!

Idag fyller Finess 2 år.. Grattis, min lilla ko...

Tråkigt nog så skulle Lady fyllt 8 år idag, om hon hade levt å mått bra.... Snyft..

Vidare om Alfons, idag har han nog vilodag, ifall han inte går PR på LLS. Jag jobbar inte iaf idag..

/K

Envis häst..

Alf har gått PR idag på LLS.

Sen skulle praktikanten ut å gå med lille plutt, han va tydligen jätteseg, hahahahahaa, snacka om att inte känna Alfons.. Suck..

Skriver mer sen...

Ko-födelsedag

Idag fyller Krita 2 år.. Grattis ko.. haha

Jag & Alf & Bonnie & Isac gick en promenad, först tänkte vi bara gå lite i Nyckis.
Men sen ringde Marie å sa att hon va på väg å undra ifall jag kunde möta henne.. Så vi gick upp till J-berg å väntade vid forum bron. Vi träffa på en massa människor som trodde alf va en väldigt stor hund.

Vid varje buss vi träffa på, så galoppa å skutta Alf, på stället.. Dvs han stod stilla å galoppa, hehee...

vi va ute ca 2h. STG.

(åt lite gräs ute på prommen)

Lydnadsträning

Jupp..   Idag blev de en sån promenad.. den börja med att Alf dök ner i gräset med en sån härlig kraft att hela min rygg skrek av smärta... 
Promenaden slutade iaf med lite gladare miner, då Alf lärt sig att inte dyka efter gräs när vi stannar..
Det va bra gjort av honom att klara av sånt.. hehe  (jag e vääldigt trött just nu)...

Iaf, vi gick den vanliga skog-/berg-/äng-rundan... Ute i ca 1h.. Lagom tempo, Alf småtrava i slutet när han inte orka gå mer... 

Mimmi & Vasti på bete!!! Suck...
Mimmi i hagen

promenix


Idag blev det inge prom eller arbete för lille Alf.. Hade tänkt att gå en kvällsrunda men det blev så sent så vi skippa det, däremot så gick jag upp till hagen å borsta lite på hästarna.
Försökte iaf, fick borsta ena sidan på Alf, Mimmi blev gärna borstad men Vasti höll sig undan..

Jag har oxå städat i sadelkammaren, samt bytt skåp...

/K

Balansträning..

Idag på ridlektionen så red Majken -Alf och Alex red Mimmi..

De fick rida barbacka å vi gick runt i skogarna i Nyckis, De hade "handtag" på hästarna..
Vi provade trav i skogen, Alex gled av å studsa upp å sa "jag gjorde inte illa mig" å sen ville han hoppa upp igen.. Tuffing!!

Majken halka runt lite på Alf men hon satt kvar ganska bra. Jag gick med alf och Ida gick med Mimmi..
Vi va ute i skogen å vandra ca 1h, Total tid med lektioner idag 1h30m.. Föräldrar och Bonnie gick bakom oss...

Ps, ungarna är 4 år....!!!!!  


Sen fick de busa av sig inne i stallet då båda ungarna fick spel å skulle hoppa, hoppa, hoppa å hoppa från höskullen..!!!


/K & Ida


fram med selen...

Jupp!!

Idag körde jag Alf, vi tog den stora flakvagnen eftersom vi bara skulle se hur han verkade, ifall han har några muskler kvar från i höstas..

Det hade han!! Alf var mycket pigg å ville bara springa fortare o fortare..

Ida va med å även Bonnie, vi satt mest å undra hur pigg en liten häst kan vara.
Vi körde nere på gården ca 15-20 min men det hann bli både skritt, trav å nåra galoppsteg.. 

Han verkade inte halt iaf´. Gick jättebra!!
Detta gör vi flera gånger.. ***glädjeskutt***

(PS. Han gick även 1h uthyrning vid kl 16..) Men det gick bra, han hade inte ens försökt att äta gräs..

/K

Ännu en LLS dag..

Fast idag har inte Alf behövt jobba.
Vi va så sega idag så att det va bara Vasti som fick jobba idag som drag-häst..

Gick en promenad senare på kvällen med Alf. Bonnie va oxå med, vi gick tillsammans med Omega + ägare..
Ute ca 1h+... 
Inge gräs!!

Hans öga har börjat rinna igen, suck!!

/ K =  Katja

RIP Gilda

Min fd travare som jag delade med en kompis förut, dog i måndags. Hon blev ca 24år.

Hon föll ihop i hagen å orkade inte resa sig upp igen, så veterinären fick komma ut å ge spruta..
 
Hon var som en extra mamma till Alf, de gillade varandra jättemycket.. De fick stå ihop en sommar i Nyckis. De stod oxå tillsammans på andra ställen men Alf har jag alltid velat ha närmare mig.

Gilda va en krutburk som nästan exploderade vid närkontakt.. haha en bra beskrivning!! Hon va alltid redo för allt. Om jag tänkte galopp då tänkte hon det med.. Men vi kunde ta de lugnt oxå..

Min kompis sålde till sist Gilda till någon som hade mera tid med henne, då jag inte kunde ha henne själv å kompisen skaffa familj. Jag tror hon fick bo i uppsala(?) Och där fick hon bo på en gård med en annan häst å stormtrivdes..

Skrivet av Katja

Måndag&Tisdag

Alf har haft vilodagar dessa dagar..

Ingen av oss har väl egentligen varit ute i Nyckis.
Jag är ledig så jag är absolut inte där... Ska iaf jobba onsdag-söndag.

Så då blir det livat, ska försöka köra lille plutt nån dag oxå..

alfons med vagn


Någon som är intresserad av att hänga med? Alltså på en av de andra hästarna, inte i vagnen...!!!


Skrivet av Katja

helgen..

helgen passerade smärtfritt, typ..

Inge speciellt arbete för lille plutt..

alfons

På söndagen kom ponnyn Bella, litet gotlandsruss, förbi från viken. På prom med sin ägare.  hon är nu helt otroligt 26 år..!!!! wow!! gamling, men såg ut som ett föl typ, speciellt eftersom svansen va nerklippt..

Hon har ju oxå haft fång så hon får inte heller äta av det goda gräset...
Så Lina (ägaren) ska kolla m Bengt ifall Bella kan vara i nyckis på dagarna i sommar, och ev hålla alfons sällskap i hagen på dagarna.. nice!! Dom två är lika busiga.. 



i Nyckis i övrigt: 
        -    15 lamm har fötts hittills...

årets lamm


Dagen efter.. : )

Idag har Alf fått jobba på uthyrning, visserligen bara 1 timme. Men de räckte säkert för lille skiten.
det var varmt å soligt, han gick med de andra oxå, dvs Vasti å Mimmi.

Han fick inte äta gräs.. Stackarn, haha.. men Alfons får INTE äta gräs denna sommar. 

Jag å Veronica pälsa av plutt efteråt. Det slutar aldrig att komma mer.. 


Skrivet av Katja
Veronica sitter bredvid... 

RSS 2.0